Professionals

Cruciale rol voor afasietherapeuten

Net als voor ervaringsdeskundigen is er in dit onderzoeksproject een belangrijke rol weggelegd voor praktijkprofessionals. 


Zij zijn immers degenen die met de te ontwikkelen kennisproducten aan de slag kunnen. 

"Some people with aphasia communicate better than they talk (Holland, 1977)"

Een bekende maar tot op heden onbegrepen paradox in de afasieliteratuur is dat sommige mensen met afasie beter kunnen communiceren dan praten (Holland, 1977). Dit verschijnsel komt veel afasietherapeuten bekend voor. Hoe kan het zijn dat er – ondanks vergelijkbare problemen met taal – zulke grote verschillen bestaan in communicatievaardigheden?


In dit onderzoeksproject wordt het verschil tussen taal en communicatie nader onderzocht. In samenwerking tussen mensen met afasie, naasten, praktijkprofessionals en onderzoekers wordt onderzocht wat communicatieve competentie in functionele communicatie precies inhoudt.


Bovendien wordt nagegaan hoe er in de chronische fase het beste kan worden gewerkt aan communicatieve competentie.

'TALIG' VERSUS 'COMMUNICATIEF' PLAFOND


In dit onderzoeksproject wordt behandelmateriaal ontwikkeld voor mensen met chronische afasie. Het revalidatietraject, waarin behandeling stoornisgericht is, is dan afgesloten. In de chronische fase draait behandeling om dagelijks functioneren, participeren en kwaliteit van leven. Hoewel het ‘talig plafond’ in deze fase vaak is bereikt, geldt dit niet voor het ‘communicatief plafond’.


Hoewel de één hier beter in slaagt dan de ander, kunnen mensen met afasie in de chronische fase nog wel degelijk vooruitgang boeken in communicatieve vaardigheden.

OPBRENGSTEN VOOR DE PRAKTIJK


Wat maakt dat ‘sterke’ communicatoren zich goed kunnen redden in alledaagse interactie, terwijl bij zwakkere communicatoren interactie snel ‘stokt’?


Hoe worden intonatie, lichaam, gezicht en handen ingezet om een boodschap over te brengen?


Daarover gaat dit onderzoeksproject. De resultaten worden vertaald naar kennisproducten die beschikbaar worden gesteld voor Hersenz-behandelaren en collega-afasietherapeuten.

Aanpak


Participatief actieonderzoek

Dit onderzoeksproject wordt uitgevoerd voor en door ervaringsdeskundigen, afasietherapeuten en onderzoekers. Door ervaringskennis, professionele kennis en wetenschappelijke kennis op het gebied van communicatieve competentie van mensen met chronische afasie samen te brengen, worden ‘op maat’ kennisproducten ontwikkeld die optimaal zijn afgestemd op mogelijkheden en behoeften van mensen met afasie, taaltherapeuten en collega-onderzoekers.


Deze aanpak, waarbij het gaat om de participatieve creatie van kennis en actie, wordt participatief actieonderzoek genoemd. 

Lees meer
Share by: