Verbinding
Verbinding binnen COPACA
Het thema van de Week van de Afasie is dit jaar ‘Verbinding’.
Een belangrijk thema dat bij iedereen gedachten oproept. Ook met het kernteam van COPACA stonden we deze week stil bij ‘Verbinding’.
Tijdens ons overleg beantwoordden we de vraag: wat betekent ‘verbinding’ voor jou?
Jan liet een
overzicht
zien van de
kernwoorden
die hem beschrijven. Eén daarvan is ‘betrouwbaar’. Hij legde uit dat betrouwbaarheid
essentieel
is voor
verbinding
tussen vrienden, familie, collega’s. Zonder betrouwbaarheid geen verbinding.
Rick liet zijn hoorn zien. Hij legde uit dat hij dankzij zijn muziek in verbinding staat. Rick is best gereserveerd, maar kan zijn emoties laten gaan met muziek.
Tijdens het bespelen van zijn hoorn moet hij in verbinding staan met de dirigent, met zijn muziek en met andere muzikanten. Alleen zo komt een mooi resultaat tot stand.
Hilde liet haar telefoon zien. Ze legde uit dat ze via haar telefoon verbonden is met ‘alles’: met haar werk, haar vrienden, haar gezin.
Na de bijdragen van Jan en Rick realiseerde ze zich dat het bijna ‘helaas’ is dat haar telefoon zo’n belangrijke rol speelt. Juist het directe, echte contact is zo belangrijk voor verbinding. Wat haar betreft is de telefoon dus zowel een kracht als een valkuil.
Heleen dacht na over verschillende soorten verbindingen tussen mensen. Ze ziet dit terug op een foto van een hangstoel:
- Mensen kunnen verbonden zijn omdat ze op elkaar lijken. Vanwege dezelfde kennis of ervaring. Je bent verbonden want ‘je hoort erbij’, ‘je bent niet bijzonder’.
- Lampjes: verbonden met een snoer.
- Houten planken: met elkaar verbonden vormen ze een schutting.
- Mensen kunnen verbonden zijn vanwege hun verschillende kenmerken: mensen met specifieke kennis, rustige mensen, sterke mensen, enthousiaste mensen, luisterende mensen, etc. Je hebt elkaar nodig.
- Om een hangstoel op te hangen moeten verschillende onderdelen verbonden zijn: een ijzeren ketting, daar zitten ringen aan vast, daar zitten touwen aan vast, etc.
- Voor een waterdichte overkapping is van alles nodig: het zwarte houten frame, houten balken, daar rusten planken op voor het dak, etc.
Zelf liet ik mijn laptop zien. Hoewel ik net als Hilde waarde hecht aan ‘echt’ en persoonlijk contact, speelt technologie voor mij een heel belangrijke rol. Dankzij e-mail, Teams, Zoom sta ik in verbinding met collega’s, teamleden, projectgroepleden en studenten. Deze vorm van verbinding is voor COPACA – en dus voor mij – onmisbaar.

Vervolgens stonden we stil bij de vraag: Hoe staat het met de verbinding binnen COPACA?
Het thema van de Week van de afasie was een perfecte gelegenheid om te bespreken hoe het ervoor staat met de verbinding binnen COPACA.
Hilde, die sinds een paar weken het kernteam versterkt, vroeg hoe we de verbinding ervaren, wat we hier belangrijk in vinden en welke verbeterpunten en mogelijke oplossingen we zien.
Ervaringen met verbinding
Jan en Rick, die al ruim 1,5 jaar meedraaien in het kernteam, zijn tevreden met de verbinding in het project. Ze vinden het prettig en heel belangrijk dat de afasietherapeuten en onderzoekers hen laten uitpraten. Dat ze woord voor woord kunnen bedenken wat ze willen zeggen en dat de anderen dan hun mond houden. Zo krijgen ze voldoende ruimte om hun bijdrage te kunnen leveren.
Verbeterpunten
Hilde gaf aan dat er binnen COPACA veel informatie beschikbaar is, maar dat het soms moeilijk te beoordelen is hoe alle informatie samenhangt. Hoe komen we waar we willen zijn? Hoe werken de werkgroepen samen? Daar kan meer verbinding in komen.
Oplossing
Om meer overzicht te krijgen en houden, organiseren we binnenkort weer een bijeenkomst met de hele projectgroep. Het doel van deze bijeenkomst is het bevorderen van verbinding tussen werkgroepen en projectgroepleden.
De projectgroepleden kunnen binnenkort een uitnodiging verwachten. Ik kijk uit naar de bijeenkomst!
Met andere woorden: Het thema van de Week van de Afasie heeft ook ons aan het denken gezet!
Omslagfoto door Clint Adair via Unsplash
Meer informatie over de Week van de Afasie op AfasieNet